Bare kom hvinand

Nu er der sat 10 redekasser op til hvinanden i Slotsparken ned mod Esrum Sø. 
81-årige Johannes Bang holder sig i gang med bl.a. at hjælpe kommunen med at sætte kasser op, så der kan komme flere fugle til området. 
Hvinanden har sin største bestanddel i Nordsjælland – og den er godt kendt ved Esrum Sø med sin karakteristiske kendetegn. Den er en kompakt bygget, ret lille and (42-50 cm). Hannen er hvid og sort; på det grøn-sorte hoved er en tydelig hvid plet. Øjnene er gule. Hunnen har brunt hoved og grå kropssider. 
Sammen med Johannes Bang var Joakim Nybo Langaa, praktikant i Team Vand og Natur, på jobbet med opsætning af fem kasser i træerne omkring bådfarten og fem andre kasser i den modsatte ende af slotsparken. 
Redekasserne er bygget på et beskyttet værksted i Esbønderup.  Så lutter gode kræfter samlet om at få flere hvinænder til Esrum Sø. 
Fuglene yngler i april – maj. Og når hunnen synes ungerne er klar, hopper hun ud af kassen, ned i vandet, kalder på ungerne, der springer ud fra kassen og ned i deres rette element. Det hele tager et par minutter. 

Kasserne er sat op i samarbejde med Dansk Ornitologisk forening, frivillig hjælp (Johannes Bang) og bekostet af Fredensborg Kommune.